Μετακομίζοντας με Παιδιά

Οι ανάγκες και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια μιας μετεγκατάστασης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία τους και τον προορισμό της μετακόμισης. Έτσι, στα μεγαλύτερα, έφηβα παιδιά προτεραιότητα είναι οι ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες, ενώ τα μωρά και τα μικρότερα παιδιά έχουν πιο βασικές ανάγκες, όπως είναι η άνεση κατά τη μεταφορά. Γενικότερα, τα μικρά παιδιά νιώθουν ασφάλεια και άνεση με την παρουσία των γονέων τους και η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι μην αποχωριστούν τους γονείς τους. Όποια κι αν είναι η ηλικία του παιδιού σας, έχει ιδιαίτερη σημασία η αποτελεσματική επικοινωνία μαζί του. Γι΄αυτό και η μετακόμιση δεν πρέπει να αποτελέσει μια έκπληξη, αλλά θα πρέπει να έχετε προειδοποιήσει και προετοιμάσει με τον κατάλληλο τρόπο όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Ο ρόλος του γονέα είναι να ενθαρρύνει την επικοινωνία, παρέχοντας άνεση και συναισθηματική στήριξη. Κατά τη διάρκεια μιας μετακόμισης, τα παιδιά σας μπορεί να βιώσουν κάθε είδους συναίσθημα, όπως: θυμό, λύπη, ανακούφιση και ενθουσιασμό. Εσείς θα πρέπει να στηρίξετε τη συναισθηματική του έκρηξη και να τα βοηθήσετε να εκφράσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους ελεύθερα. Μια ιδέα που θα ήταν ιδιαίτερη ωφέλιμη είναι να οργανώνετε οικογενειακές συζητήσεις στις οποίες όλοι θα μοιράζεστε τα συναισθήματα, τις απορίες και τις ανησυχίες σας. Είναι γνωστό ότι όταν ένα παιδί αισθάνεται ότι το σέβονται και το ακούν, είναι πολύ πιο ανοιχτό στις συζητήσεις και έτσι θα είναι πιο εύκολο να συζητήσετε τις θετικές πτυχές της μετακόμισης.

Γενικές συμβουλές για τη μετάβαση:

 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μάθουν για τη νέα χώρα στην οποία μετακομίζετε (θα βοηθήσει και εσάς).
 • Προμηθεύστε τα παιδιά κάθε ηλικίας με μια ειδική ατζέντα και είδη γραφικής για να μείνουν σε επαφή με τους παλιούς τους φίλους.
 • Μία οικονομική μέθοδος διατήρησης επαφής με τους φίλους είναι το email.
 • Φροντίστε να έχετε video και φωτογραφίες του νέου σας σπιτιού και της περιοχής του εάν τα παιδιά σας δεν θα έχουν την ευκαιρία να το δουν πριν τη μετακόμιση.
 • Κανονίστε επίσκεψη στα νέα σχολεία και συναντηθείτε με τους δασκάλους πριν την πρώτη ημέρα στο νέο σχολείο.
 • Εξερευνήστε τη νέα σας περιοχή οικογενειακώς όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Μικρά παιδιά

Η αρχική αντίδραση κάθε παιδιού είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που διασφαλίζει μια ομαλή μετάβαση για όλη την οικογένεια. Γι’ αυτό όταν μιλάτε για το θέμα της μετακόμισης πρέπει να είστε όσο πιο λεπτομερείς γίνεται και να εξηγείτε γιατί πιστεύετε ότι η μετακόμιση θα έχει θετικό αντίκτυπο για όλη την οικογένεια, όχι μόνο για τον εργαζόμενο γονέα. Με τα μικρότερα παιδιά είναι καλύτερα να διατηρείτε ένα ελαφρύ και ψυχαγωγικό κλίμα και να εστιάζετε στα ευχάριστα. Για παράδειγμα, θα θέλουν να γνωρίζουν πώς θα μεταφερθούν όλα τα παιχνίδια και τα έπιπλά τους από το ένα μέρος στο άλλο – συνδέοντας τη διαδικασία με τα παιχνίδια τους τα βοηθά να αντιληφθούν τι συμβαίνει. Μια άλλη ιδέα είναι να μιλάτε μαζί τους μέσα από τα βιβλία ή πάνω στο παιχνίδι. Τέλος, αν το παιδί σας έχει ειδικές ανάγκες είναι σημαντικό να κατανοήσει πώς ακριβώς θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες του στη νέα σας ζωή.

Συμβουλές:

 • Προσφέρετε τη διασφάλιση, σταθερότητα και σιγουριά που χρειάζονται.
 • Δείξτε στα παιδιά σας τον προορισμό σε έναν χάρτη –τους βοηθά να εξοικειωθούν με τον τόπο στον οποίο πηγαίνουν.
 • Τα βιβλία και τα παιχνίδια είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να εξηγήσετε τη διαδικασία μετακόμισης. Η Allied δημιούργησε ειδικά για τα μικρά παιδιά ένα δωρεάν παιδικό βιβλίο με τίτλο «Μετακομίζοντας στο Εξωτερικό», που βοηθά τους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά ερωτήσεις και συναισθήματα ως προς τη μετεγκατάσταση.
 • Δώστε τους ενεργό ρόλο στη μετακόμιση, όπως για παράδειγμα να αναλάβουν να ξεχωρίσουν τα παιχνίδια και τα ρούχα που δεν χρειάζονται πια.
 • Βοηθήστε τα να νιώθουν ότι συμμετέχουν τη μέρα της μετακόμισης ετοιμάζοντας μόνα τους την τσάντα τους, επιλέγοντας βιβλία, παιχνίδια και φαγητά που θα έχουν μαζί στο ταξίδι.
 • Δείτε την ενότητα της Allied  Διασκεδάζοντας με τα Χαρτοκιβώτια Μετακόμισης!

Έφηβοι

Τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβία αντιμετωπίζουν τη μετακόμιση με πιο σύνθετο τρόπο. Κατά την εφηβεία, τα παιδιά αναζητούν την αποδοχή, που συνήθως βρίσκουν σε ομάδες φίλων. Έτσι, αφήνοντας τους φίλους τους, αλλάζοντας σχολεία, αφήνοντας τη θέση για την οποία αγωνίστηκαν σε αθλητικές δραστηριότητες ή σε άλλες δραστηριότητες είναι μία αποθαρρυντική προοπτική. Παρόλο που κατανοούν ότι αφήνουν τη θέση στην οποία ανήκουν για μία άλλη που θα κερδίσουν, είναι δύσκολο να αποδεχτούν την ιδέα της μετακόμισης. Μπορεί να ανησυχούν για την ικανότητά τους να προσαρμοστούν σε μια νέα πολιτιστική πραγματικότητα – ο φόβος του αγνώστου κάνει τους εφήβους να νιώθουν ανασφαλεία, έλλειψη αυτοπεποίθησης και άγχος.

Συμβουλές:

 • Σεβαστείτε τις συναισθηματικές τους ανάγκες.
 • Συζητήστε τα οφέλη της μετακόμισης για όλη την οικόγενεια.
 • Μιλάτε μαζί τους καθαρά και με ακρίβεια. Κρατήστε τη φωνή σας ήρεμη όπως και τη γλώσσα του σώματός σας για να αποφύγετε τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων.
 • Παραδεχτείτε κάποιες από τις ανησυχίες τους και έχετε έτοιμες απαντήσεις.
 • Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία και την ειλικρίνεια.
 • Ενθαρρύνετε το έφηβο παιδί σας να κρατά ημερολόγιο, καθώς με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν ελεύθερα τις ανησυχίες τους χωρίς συγκρούση μαζί σας.
 • Γίνετε συνδρομητής σε περιοδικά ή τοπικές εφημερίδες της νέας σας χώρας, που έχουν κοινότητες νέων.
 • Προτείνετε επισκέψεις των φίλων τους στο νέο σας σπίτι και των παιδιών σας στους φίλους σας.

ΖΗΤΉΣΤΕ ΔΩΡΕΆΝ ΠΡΟΣΦΟΡΆ!

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και επιλέξτε από τις προτάσεις.

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και επιλέξτε από τις προτάσεις.

Η καλέστε στο για να ξεκινήσετε τη δωρεάν προσφορά σας!